Bastian Lie-Nielsen hevder at det er han som har utviklet modellen basert på det Batesutviklede verktøyet Company IQ.
Arne Henriksen, leder av HKI Brukerforum, har fulgt utviklingsarbeidet over mange år. Han uttaler i desember 2004 bl.a. følgende:
"Business IQ er etter min mening basert på utvikling som er gjort av Egil Sandvik over flere år gjennom arbeidet han gjorde med såkalte IK-indekser og IK-prosessen. I forhold til den enkelte indeks i verktøyet er HKI basert på The Gallup Organizations ”Q12” som først ble presentert i Norge av Egil Sandvik og Bjørn Tommy Tollånes gjennom NIPA (nå HR Norge). De tre øvrige indeksene er basert på henholdsvis:
- The Gallup Organizations ”CE11”, introdusert av Egil Sandvik (kunderelasjon/KRI)
- Karl-Erik Sveiby/Egil Sandvik (strategi/SI)
- Jørn Hakon Riise/Egil Sandvik (verdi- og kultur/VKI)."
Den sanne historien ser slik ut:
Sandvik og Lie-Nielsen forsøkte høsten 2000 å introdusere Company IQ i markedet, bl. a under etiketten ”Merkevarebygging av kunnskapsbedrifter”. Responsen var mager.
Parallelt arbeidet Sandvik med videreutvikling av sitt system for IK-indekser. Sammen med Bjørn Tommy Tollånes leverte han HumanKapitalIndeksen til bl.a. Visa, Thorn, KLP og Scandinavian Beverage Group.
Han videreutviklet kontakten med Karl-Erik Sveiby og var med i etableringen av SKA Global. Egil gikk også inn i styret for SKA Global.
Da forumet for 2001 skulle planlegges, ble Company IQ som referanseramme droppet og Karl-Erik Sveibys tenkning, teorier og verktøy lå til grunn for forumets program. I forumavgiften inngikk også tilgang til Sveibys Toolkit på nettet.
Marit Høglund hadde overtatt som daglig leder av NIPA etter Egil Sandvik. Hun var en profesjonell markedsfører, bl.a. med mange års erfaring med årskonferansen Personal Forum.
Både brosjyre og opplegg i 2001 bar preg av sterkt økt satsing i forhold til første år. Vi besluttet i 2001 også å satse på et konsortium i tilknytning til forumet.
Til forum nr 2, som ble markedsført med slagordet ”Den kloke revolusjonen” , meldte det seg 173 deltakere. Første møtet i forumet ble arrangert 11. september 2001.
Lie-Nielsen ble høsten 2001 sagt opp i sin stilling i Bates og hele den delen av Bates som opprinnelig hadde arbeidet med Company IQ, ble nedlagt. Bates trakk seg også ut av forumet i desember 2001.
Egil Sandvik ble sagt opp i sin stilling i HR Norge januar 2002 i forbindelse med at SPO og NIPA ble fusjonert og tok det nye navnet HR Norge.
I forbindelse med at både Sandvik og Lie-Nielsen sto uten jobber, etablerte de i januar 2002 felles konsulentselskap med navnet IQ Network.
Etter forhandlinger med HR Norge, ble Egil Sandvik i april 2002 tilbudt 50% stilling i HR Norge. Samtidig ble han tilbudt 40% eierskap i Forum for intellektuell kapital.
I 2002 ble forumet drevet av Egil Sandvik og HR Norge. Etter avtale med Egil Sandvik kom Lie-Nielsen inn i forumet igjen i august 2002 som en av to fagansvarlige.
Samarbeidet med Karl-Erik Sveiby og hans internasjonale konsulentselskap SKA Global ble intensivert utover i 2002.
Egil Sandvik utviklet
StrategiKapitalIndeksen etter HKI-malen og på basis av kunnskapsteorien til Karl-Erik Sveiby.
Sammen med Jørn Hakon Riise laget Sandvik IdentitetsKapitalIndeksen basert på Jørn Hakon Riises studier og arbeid med doktorgraden.
Læringssirkeltenkningen som lå i NIPAnavigator ble supplert med teorier fra Collins og Maxwell.
Sandvik trakk også Lie-Nielsen med i gjennomføring av Humankapitalindeksen, bl.a. i 2. runde i Thorn, KLP og Steria.
Bjørn Tommy Tollånes og Egil Sandvik hadde allerede i 1999 utviklet en mal for gjennomføring av workshopper og skriving av lederveiledninger for den enkelte HKI-måling.
Lie-Nielsen tilførte workshoppene en mer emosjonell og coachende dimensjon. Ledere følte seg hjemme når han bl.a. beskrev hoppmetaforet i tilknytning til Egil Sandviks forklaringer omkring lagging og leading indikators og rekkefølgen i de forskjellige drivere i HumanKapitalIndeksen.
Lie-Nielsen og Sandvik holdt også flere fellesforedrag, bl.a. for Skattekontoret, SPAMA, PF, der HumanKapitalindeksen og IK-indeksmodellen ble presentert.
I august 2002 hadde Egil Sandvik Mellissie Rumizen på besøk i Norge og i Forum for Intellektuell Kapital. Hun inviterte Sandvik til å holde foredrag om IK-modellen som han beskrev for henne på Braintrust i februar 2003.
Egil Sandvik samarbeidet med professor Peter Gottschalk på BI med å dokumentere IK-modellen og jobbet sammen med Mellissie Rumizen. Han fikk også tillatelse til å oversette hennes bok om Knowledge Mangement.
Foredraget til Braintrust ble forberedt i januar 2003 hjemme hos Bastian Lie-Nielsen.
KMG DA hadde nettopp knyttet til seg Christian Rangen som juniorpartner, og han tok på seg oppgaven å utarbeide presentasjonsmateriell til en internasjonal lansering som alle tre i fellesskap øynet i tilknytning til Braintrustforedraget.
I forbindelse med disse forberedelsene foreslo Lie-Nielsen å benevne modellen Business IQ.
Presentasjonsmateriellet og presentasjonen på Braintrust fulgte Sandviks modell for IK-indekser, men nå benevnt som Business IQ.
Vel hjemme fra Braintrust gikk turen kort tid etterpå til SKA Globals årskonferanse i Gouangzhou i Kina.
Modellen ble godt mottatt av ca 30 konsulenter fra 16 ulike land, og det ble gjort avtaler om en internasjonal lansering..
Det oppsto like etterpå to alvorlige hindringer for en internasjonal lansering:
1. Den amerikanske Galluporganisasjonen hadde oppdaget Braintrustpresentasjonen på nettet og ba om et møte med Lie-Nielsen og Sandvik. De hevdet at KMG DA misbrukte Gallups copyright gjennom bruk av Gallups forskning og de første 6 spørsmålene i Q12.
2. Like etterpå, i august 2003, besluttet Karl-Erik Sveiby å nedlegge SKA Global som internasjonal konsulentorganisasjon.
Disse to hendelsene satte den praktiske utprøvingen av modellen i Konsortium for Intellektuell Kapital på en hard prøve.
Også samarbeidet mellom Egil Sandvik og Lie-Nielsen ble som følge av uenighet om strategi, opphavsrettigheter og selskapsform i denne turbulente perioden satt på en hard prøve.
1. januar 2004 skilte de lag. Noen måneder senere var de partnere igjen. Lie-Nielsen trakk seg imidlertid etter kort tid fra dette partnerskapet som følge av uenighet om videreutvikling av Business IQ-modellen (som da i en kort periode fikk navnet Topplinjen) og samarbeidet med Dag Andersen.
I kjølvannet av at Lie-Nielsen brøt inngåtte avtaler oppsto det også uenighet om copyright og økonomiske avtaler mellom partene.
Sandvik videreførte samarbeidet med den amerikanske Galluporganisasjonen og Sveiby og fortsatte videre utprøving av Business IQ-rammeverket i samarbeid med Kommunalteknikk i Sandnes kommune.
De øvrige deltakere i konsortiet (Dagbladet, Scandinavian Beverage Group, KLP og NAF) tok enkeltindekser i bruk, men satte ikke i gang prosjekter basert på hele Business IQ.
I januar 2006 har Kommunalteknikk gjennomført 4 fulle Business IQ-målinger.
Resultatet av Business IQ-prosjektet i perioden 2003-2006 ble presenteres på
Kompetanseforum i regi av Handelshøyskolen BI 28. Mars 2006.