KMCv/Rangen og Lie-Nielsen har sammen med TNS Gallup lansert en ny norsk HKI. Begrunnelsen er at undersøkelser som passer for amerikanske og internasjonale forhold ikke nødvendigvis passer for norske forhold. Det har de nok rett i.
Uansett vil 6 påstander bare fange opp en liten side ved et arbeidsmiljø. Hvilken side man ønsker å se nærmere på, må avhenge av hensikten med en medarbeidermåling og hva brukerne synes er viktig.
Ny Norsk HKI er en åpen standard (dvs. at alle som ønsker kan bruke indeksen fritt uten å støte noens copyright).
Ny Norsk HKI er utviklet med utgangspunkt i norsk og internasjonal litteratur, forskning på godt operativt lederskap, transformasjonsledelse og arbeidsmiljø, forklarer Knowledge Management Consulting på sin hjemmeside. Teorigrunnlaget er bl.a. hentet fra Einar Thorsruds arbeid og de psykologiske jobbkravene vi finner i arbeidsmiljøloven og transformasjonledelse. Indeksens empiriske grunnlag bygger på TNS Gallup sine medarbeiderundersøkelser i en årrekke.
Med KMCs Norsk HKI er det nå tre HKI-er på det norske markedet (pluss noen skreddersydde versjoner i enkelte virksomheter). Gallups "Q6" med seks spørsmål som representerer den opprinnelige HKI, HKGs "Energiindeks" og KMCs "Ny Norsk HKI".
Respondenter svarer ikke likt på de tre indeksene. Forskjell i skår kan være betydelig. En person oppnådde f.eks. en skår på henholdsvis 16 på Q6 (opprinnelig HKI), en skår på 29 på Energiindeksen og en skår på 21 på Norsk HKI.
Indeksene fanger ulike sider ved arbeidssituasjonen
De tre indeksene fanger ulike sider ved arbeidssituasjonen. Den amerikanske Galluporganisasjonen har et omfattende empirisk materiale som dokumenterer sterke sammenhenger mellom indeksskår (spesielt andel personer som svarer 5 på de enkelte spørsmål, såkalte aktivt engasjemerte medarbeidere) og bunnlinjen.
Energiindeksen i Business IQ-modellen bygger på sekundærkilder, spesielt til forskere innen positiv psykologi, som Martin Seligman og Mihaly Csikszentmihalyi, Drs. Timothy Butler and James Waldroop teori om livsinteresser og Dag Andersens lover om emosjonalitet. Nevnte teorigrunnlag og empiri viser at det er en nær sammenheng mellom optimal ytelse og optimal opplevelse, såkalt "Flow".
Comments