Da jeg prøve- kjørte GTV-etter- følgeren Brera 3.2 i Syd- Frankrike for ett halvt år siden, var skuffelsen stor.
Pen å se på javel. Men kjøremessig var bilen ikke stort annet enn en hvilken som helst mellom- klassebil med stor motor.
Den minnet meg om en Opel Signum. Ikke noe galt å si om Opelen, men en Alfa er det jo ikke.
Brera - ingen salgssuksess
Salgsstatistikken forteller også nå sitt tydelige språk. Tiltross for at Alfa har hatt som mål å øke volumet betydelig for GTV-etterfølgeren, er Breraen ikke blitt noen salgssuksess. Den selger faktisk utrolig dårlig. Motorjournalister plasserer den også jevnt over sist i de uttallige sammenligningstester med andre cupeer (Porsche, Cayman, BMW Z4, Audi TT, Nissan 350Z, Mazda R8 osv). Den mangler rett og slett en del indre kvaliteter som forventes av en Alfa. Personlighet vil noen kalle det. Karakter vil en alfisti kalle det som mangler. Noen markedsanalytikere har åpenbart trodd at det holder med skjønnhet og brukbar kvalitet på motor og chassis. Eller så er det utviklingsfolkene hos GM (Opel) som av kostnadsgrunner i en periode sa nei til alt som kunne smake av Alfa-gener. Brera en en god og velkjørende bil. Men det er faktisk en Opel Signum også. Utstyrt med samme V6-er, er det vanskelig å si hvilken bil du sitter bak rattet i. Breraen mangler rett og slett Alfa-identitet. Nå er GM og Opelfolkene ute av Fiat igjen. Det blir spennede å se hva som skjer med Breraen når den får sin første oppgradering om et par års tid. Ryktet går allerede om at den skal slankes minst 150 kilo.
GTV= Alfa-identitet
Du er derimot aldri i tvil om at du kjører en Alfa når du sitter bak rattet i forgjengeren. GTV -en er en ekte Alfa. Vakker, krevende, musikalsk, intelligent. Intelligent?
Man skulle tro det av og til, men trolig dreier det seg om dårlige kontakter her og der som ikke tåler fuktighet og spiller eieren et puss i ny og ne.
Tiltross for at GTV 916 (som den heter på fabrikkspråket) ikke er en praktisk bil, har jeg med årene fått et stadig mer entusiastisk forhold til den. Når alt fungerer optimalt, gir den deg en kjøreopplevelse som få andre biler.
Favoritten er en Novitec-trimmet GTV
For tiden har jeg tre GTV-er og en Spider. Hver til sin bruk, men favoritten min er likevel den Novitectrimmete GTV-en. Selv på dager med dårlig vær og mye søle, tar jeg en tur med den (se bilder av skitten bil). Med 223 hk og et dreiemoment på 348N på knapt 1300 kilo (jeg har fjernet reservehjulet bak, den har ikke aircondition. Coilovers sparer ytterligere vekt) gir en GTV med Novitec-turbo en utrolig kjørefølelse i slake S-kurver og på rette strekninger med små bakketopper. Av og til har jeg følelsen av å fly bortetter veien. Det er det høye dreiemomentet (som på en diesel) kombinert med en turtallsvillig motor der turtallssperren først slår inn på ca 7.500 omdreininger samt et flott lydbilde som forklarer mye av kjøreopplevelsen.
Men også interiøret med mye aluminium, klaversort overflate samt et klassisk design bidrar til det positive helhetsinntrykket.
Oppgraderinger
Bilen har fått en del oppgarderinger siden jeg kjøpte den for et halvt år siden. Motordeksler er skiftet til ny type for å unngå fuktighet på tennpluggene. Nye coilovers fra Novitec og Novitec strutbar gir bilen enn fastere kjørefølelse enn tidligere. Det var ikke dårlig før heller med FK coilovers. Grunnen til at de ble skiftet, var lekkasje i fremre dempere.
Honda 2000S startknapp
Jeg har også montert en Honda 2000S startknapp i bilen. Hovedsakelig som et designelement. Startknappen passet perfekt i hullet til sigarettenneren. Det er pussig hvordan en liten detalj som en startknapp plassert på riktig sted, gir en riktigere start av bilen. På Novitecen sitter startknappen nøyaktig der den bør sitte.
På en Brabus Smart Roadster Xclusive EDT , som jeg har god erfaring med, fungerer det ikke like godt. Der er startknappen plassert på gearspaken som sitter rett foran tenningsnøkkelen. Konsekvensen er at jeg alltid starter en roadster med nøkkelen. Det er ikke naturlig å løfte hånden opp på en bevegelig gearspak for å starte bilen (forøvrig er Brabusen en fantastisk sportsbil som med sine 101 hk kjører fra Novitec-GTV-en i svinger).
Godt vedlikehold avgjørende
Vedlikeholdsutgiftene til en Novitec GTV er høye dersom bilen skal yte sitt maksimale. Varmeutviklingen i motoren er høy og mye kan gå og går tidvise i stykker. Skal man unngå store følgeskader, må bilen sees over etter hver tur. Olje må skiftes hver 5.000 km, tennplugger hver 10.000 km.
Forleden dag var plastdekslet til registerreimen blitt sprøtt av varmeutviklingen, og enkelte deler falt av. Ingen ting å merke på bilen under kjøring. Men hadde jeg ikke åpnet panseret og lagt merke til det, ville fremmedelementer kunne kommet inn i motoren og med totalt motorhavari som en sannsynlig konsekvens.
Carrozzeria Alfa prisgunstig GTV-verksted med høy kompetanse
Jeg er en hyppig gjest hos Carrozzeria Alfa i Drøbak for skifting av en eller annen del. Å holde en Novitec GTV på veien er ingen billig affære. Men Carrozzeria Alfa sørger for at det ikke blir uoverkommelig. Relasjon til et godt verksted er helt avgjørende skal du holde en GTV i god stand.
En trimmet bil som ikke går optimalt som følge av småfeil i det elektriske system, innsputningssystemet, lufttilgang til motoren, fuktighet, dårlige tennplugger etc gir ingen glede.
Når alt derimot fungerer som det skal, vil kjøregleden ingen ende ta.
Komfortabel bil
Tiltross for senkingen (ca 45 mm), er bilen komfortabel. Lydnivået er lavt (mye lavere enn i en ordinær GTV som følge av turboen) så sant gasspådraget er moderat.
Selv om bilen er 10 år gammel, har det praktisk alt det en moderne bil har.
Noen småting er gjort. Bl.a. er Xenon-lys ettermontert. På Recarosetene er skai erstattet med skinn og settene er strammet opp. I tillegg er det sydd på små lommer foran til småting (som på Volvo S-60).
Javel, noe mangler den vel i forhold til en ny sportsbil. Regnsensor, komforpakke, navigasjon og noen airbagger. Og et 6. gear. Når bilen går fra 0 - 100 på 6,2 sekunder og har en toppfart på 240 km er det likevel nok knapper å holde rede på.
Jakten på biler med karakter
Det er få moderne biler med skikkelig karakter på markedet. Med moderne biler, mener jeg biler produsert de siste 10 årene. Etter å ha eidd et 50-talls ulike biler gjennom årene, har jeg kommet til at GTV-en er en av få biler med gjennomført karakter.
Dessuten finnes det noen rasjonelle argumenter. GTV-er ruster ikke. Fronten med panser er av et meget sterkt komposittmateriale. Karrosseriet forøvrig er galvanisert. Bilen egner seg ikke for styling. Du ser få, om noen GTV-er, som er "vansiret" i alle fall i Norge. Bilen egner seg heller ikke som ungdomsbil. Til det er vedlikeholdet for kostbart. Jeg tror at den om noen år blir en populær samlerbil. I disse dager ser vi dessuten en klar trend mot cupeer som ikke er ulike GTV-en, f.eks. BMW Z4 Cupe, Elise Europa og den nye Audi TT.
Nedenfor ser du mine tre andre Alfa-er:
Den grønne
Den grønne kjøpte jeg ny i 1998, solgte den i år 2000 og kjøpte den igjen i 2006. Bilen er totalt renovert og fremstår nå som ny både innvendig og utvendig. Det er satt på 2003-front og firepotteanlegg fra Hoermann-tuning. Innvendig går det i beige Momo-skinn, mahogni og aluminium.
Bilen er meget velkjørende med en herlig snerrende alfalyd. Faktisk er bilen bedre enn da den var ny i 1998. Finere å se på er den også.
Den grå
Den grå har en autodeltakam og chip som gir bilen 170 hk. Bilen er fintrimmet av en Ferrarimekaniker. Med firepotteanlegget til Hoermann-tuning (samme som på den grønne) høres motoren ut som en sekser. Meget komfortabel bil å kjøre på langtur.
Hver GTV er spesiell fra fabrikk. Det er relativt mye "håndarbeid" på en GTV. Derfor finner vi GTV-er som er godt skrudd sammen og noen som er ualminnelig dårlig skrudd sammen. Ikke lett å se forskjell når de er nye, men har de en del kilometer bak seg, merker du forskjell.
Er du så uheldig å dumpe bort i en GTV som både er dårlig skrudd sammen og er dårlig vedlikeholdt, har du en økonomisk katastrofe i hendene. Den grå er et eksempel på det motsatte. Den viser til fulle hva en GTV er god for også kvalitetsmessig når den er skrudd sammen riktig og når den er godt vedlikeholdt.
Spideren
Spideren er siste tilskudd til samlingen. Bilen ble kjøpt på Økern bilauksjon for slikt og ingenting. Elendig vedlikeholdt, men godt skrudd sammen. Med noen små grep regner jeg med at den snart vil fremstår som ny. Den er på vei gjennom den kuren som jeg har funnet ut er nødvendig å gi alle GTV-er for at de skal fungere optimalt:
- nye motordeksler for biler før 1998
- powerflexforinger foran og bak
- 17-tommer OZ-felger, eventuelt GTA-felger
- optimalisering av bagasjerom (ut med reservehjulet og inn med en spesiallaget plate)
- firepotteanlegg, fortrinnsvis fra Hoermann-tuning, men også Svendsen eksos duger
- stylingdetaljer innvendig (krom og mahogny/sort ibenholt) og utvendig (luftinntak i sideskjermene fra Zender eller Autodelta)
- lakkering av nedre del av støtfangere og sideskjørt i bilens farge, eventuelt lakkering av hele nedre del av karroseriet for å fjerne småbulker (ofte påført av nabobilen i et parkeringshus)
- rens, refarging og pleie av skinninteriør
- eventuelt strutbar og coilovers (ikke absolutt nødvendig da GTV-ens opprinnelige oppsett fungerer ganske godt - bortsett fra Spideren som må ha strutbar)
Et godt stereoanlegg er heller ikke å forakte. Noen gode høytalere og en ekstraforsterker er et "must". Det må være godt skal det være noen vits. Motorlyden konkurrerer ut de fleste anlegg.
Bra å se at det er flere som er fornøyd med Novitec turbo!
Har en 156 med turbokit som fungerer helt fint. Bruker bilen hver dag uten problemer så langt.
Har lenge hatt lyst på en 916 GTV. Tror det må bli en sånn om en stund.
Reportasjen din er meget god lesning for en Alfa entusiast. Ser ut til at du koser deg med bilene og nyter de till fulle!
Hilsen fra Bodø.
Posted by: Daniel Nordmo | 04/13/2007 at 02:06 formiddag